Verksted for korte verdikjeder
Hva skal til for at den lokalt produserte maten på Agder også blir spist på Agder? Uten de altfor store omveiene. Hva er de viktigste hindringene? Finnes det noen gode eksempler?
Dette er sentrale spørsmål for oss i Jordnært fra Agder. Temaet er ofte oppe når vi samles til Grønn kro eller har egne fagmøter.
Viktige kvaliteter
Kathrine Ubostad og Bernt Sætre ønsket oss seinere velkommen til Lindesnes havhotell. For både havhotellet, men ikke minst for restauranten Under, er det avgjørende viktig å få tak i gode råvarer fra regionen. For kjøkkensjef Bernt handler dette særlig om å ivareta og utvikle vår egen mathistorie og det å ha meningsfylte fortellinger som kan knyttes til maten. Samtidig skal det være høykvalitetsprodukt og løsninger for logistikk og leveringsdyktighet må finnes.
Jordnært-medlem Hege N Andersen fra Livet på Fidsel fortalte om sitt gryende samarbeid med Isbua på Hidra. I sesongen vil hun levere et variert utvalg av økologiske grønnsaker. Daglig leder Cecilie Valand Solinski fra Isbua vektla at nettopp den varierte produksjonen fra Livet på Fidsel var noe de som en liten og fleksibel restaurant kunne utnytte. For Heges del betyr det at hun kan få en bedre utnyttelse av produksjonen og redusere svinn. Begge trakk fram verdien av å jobbe tillitsbasert. – Ta direkte kontakt med kunden din og fortell hva du har, var oppfordringa fra Cecilie til den lokale produsenten.
Mens Hege produserer i relativt liten skala i det som kalles markedshage, har Kjell Magne Larsen et betydelig større areal under økologisk produksjon i Lyngdal. Han dyrker jordbær og noe bringebær og omsetter både via direktesalg og via Bama. Potet, gulrot og løk er også kulturer som Kjell Magne har erfaring med. Han leverte blant annet poteter til Arendal kommune, caset som er beskrevet lenger nede. Med andre ord besitter Kjell Magne som produsent erfaring fra verdikjeder av ulik lengde, fra eget gårdsutsalg til omsetning via stor, sentralisert grossist.
Lære av eksempler og modeller
Fusilli - erfaringer fra europeisk samarbeidsprosjekt. Ellen Marie Forsberg fra Viken fylkeskommune
Samordna varedistribusjon. Tommy Haagensen fra Indre Østfold kommune
Min ønskeprodusent. Judith Melbye fra Bonden marked Agder
Potet til Arendal kommune. Georg Smedsland, Norsk landbruksrådgivning